Datahallens historia – Från 70-talet och framåt

De första datorerna utvecklades för att användas i militärt bruk. De var extremt stora och krävde både mycket underhåll och kylning för att de skulle fungera. Redan då togs första steget i datahallens historia. Datorerna var placerade i en stor datahall eftersom det var de enda stället som de kunde fungera på. Detta på grund av krav på klimat, yta och underhåll.

70- och 80-talet med persondatorn

I mitten av 70-talet började utvecklingen ta fart mot betydligt mindre datorer och dessa nådde den privata marknaden i mitten av 80-talet. Visserligen var det fortfarande mycket dyra men med massproduktion av datorerna dröjde det inte länge förrän var och varannan kunde stoltsera med en Vic 20, Amiga eller Commendore 64. På grund av dessa förändringar blev behovet att data center betydligt mindre.

90-talet med servern i fokus

Under 90-talet togs så steget som gjorde att en datahall kunde gå från att vara helt tomt till att fyllas med nya datorer och affärsmöjligheter. Det var nämligen då som utvecklingen av klient-servrar började ta fart. Dessa kopplade ihop datorerna på ett sätt som gjorde att samtliga anställda på ett företag kunde nå samma information och programvara. Dessutom kunde man börja jobba med samma projekt oavsett var man var inom företagets väggar. Det var under detta årtionde som ordet datacenter växte fram som ett begrepp för en datahall full med servrar och backupmöjlighet.

2000 – It boomen

De största stegen för dagens datahallar togs ändå under IT-boomen. Företagen förstod då vikten av att ha snabb internetuppkoppling, att snabbt kunna dela information och att alla ska kunna ha samma information. IT var framtiden och uppenbarligen satsade några företag lite för mycket på denna ”framtid” för det skulle visa sig att allt var en IT-bubbla som sedan sprack.

Men kravet att informationsflödet ska gå snabbt och smidigt kvarstår vilket har blivit uppgiften för dagens datacenter att lösa. Idag erbjuder dessa center både lagring av information och underhåll av servrar men deras utbud har blivit så mycket större. Bland annat erbjuds ”moln”tjänster vilket gör att informationen går att nås oavsett om man jobbar i Burma eller Stockholm. Det enda som behövs är en internetuppkoppling.

Nu har datacentret en stor roll i företagens IT-struktur. Att de ska försvinna som på 80-talet är inte troligt. De kommer snarare att få mer och fler uppdrag av företag som ser dess fördelar.

27 Mar 2013